Despre noi

Bucuraţi-vă de atracţiile uneia dintre cele mai apreciate staţiuni balneare transilvănene din confortul elegant al Complexului SPA Aluniş.
Vă invităm să traiţi o experienţă care vă răsfaţă simţurile, vă relaxează corpul şi vă alungă stresul, aducându-vă echilibru şi armonie.

Descriere şi istoric

Lacul Negru

Lacul Negru este singurul lac antroposalin din Sovata.

El s-a format într-o exploatare minieră de suprafață părăsită, datând din timpul ocupație romane. Romanii săpau în adâncimea stratului de sare niște "conuri de extracție", sub forma de amfiteatru, cu diamentul de 40-50 metri și adâncime de 20 metri. Apoi din cauza dificultății ridicării la suprafață a "cărămizilor de sare", ce cântăreau 3 și 10 kilograme, și datorită inundării și înnămolirii minelor, acestea erau abandonate, începându-se o nouă excavație.
De-a lungul secolelor, aceste vechi exploatări salinare în care s-a acumulat apă meteorică au devenit lacuri sărate, în care s-a depus un strat important de nămol sapropelic deosebit de valoros. 
Prima mențiune documentară a Lacului Negru datează din anul 1710. El a inceput să fie folosit în scop terapeutic, prin anii 1875-1876 după colmatarea lacului Alb, aflat în aval, în zona vechilor băi Ghera.
Lacul Alb, se pare ca s-a colmatat din lipsa alimentării cu apa din pârâul sărat, care începuse să alimenteze și Lacul Ursu, în formare.

În schimbul unei taxe modice, Veres Joszef, a primit aprobarea din partea coroanei regale, căreia ii aparținea Lacul Negru, să-l amenajeze spre folosința publică. Primele cabine de schimb au fost ridicate pe malul nord- estic al lacului.

În acele vremuri, Sovata avea două stațiuni (băi) Băile de Jos (Ghera și Lacul Negru) și Băile de sus (Lacul Ursu și Lacul Roșu). Inițial, drumul de legătură între Ghera și Lacul Negru era peste coclauri, prin pădure abia în 1904 a început construcția drumului actual (străzile Trandafirilor și Bradului).

În timpul primei conflagrații mondiale o parte din stațiunea Sovata, a devenit teatru de război, pe culmea Bekecs era un comandament militar iar multe vile particulare somptuoase din jurul lacurilor, au ars.
Astăzi, doar izvorul sărat Ghera (cu o concentrație de 320 grame de NaCl/litru), aflat nu depate de Lacul Negru și amenajat de primarie într-un frumos pavilion balnear mai amintește de Băile Ghera și Lacul Alb.

Caracteristicile balneare ale Lacului Negru Lacu l Negru face parte din categoria lacurilor sărate concetrate, helioterme, ce dispune de importante rezerve de nămol sapropelic intens mineralizat. Suprafata lacului este de aprox. 3300 m2, adâncimea maximă este de 9 m, concentrația apei sărate la adâncime de 3 metri este de 71 grame de NaCl/ litru iar temperatura apei în sezonul estival (mai-septembrie), variază în jurul valorilor de 26-29 grade Celsius.
Apa lacului conține Natriu-27,5 g/l, Clor-42,5 g/l, Sulfați-48,7 mg/l, Potasiu-49,0 mg/l, Calciu-196,8mg/l, Magneziu-104,2 mg/l, Fier- 1,8 mg/l, Brom-0,3 mg/l.

Nămolul sapropelic din Lacul Negru este bogat în substanțe organice (carbon, azot organic, acizi humici, eter, benzen, alcool) și în straturi minerale (Na, Cl, K, Ca,Mg, Fe, sulfați, nitriți).
În apa sarată și în nămolul sapropelic din lac, nu s-a găsit nici un micro-organism patogen.

Nămolurile care posedă o atât de largă patelă a substanțelor organice și minerale, sunt rare și au o deosebită valoare terapeutică. Nămolul din Lacul Negru, s-a format prin depunerea în partea inferioară în decursul anilor, a unui strat gros de 2-3 metri de fito-zooplancton, o florofaună caracteristică apelor sărate concentrate.

Până în anul 1989, Lacul Negru era cea mai importantă sursă de nămol pentru bazele de tratament din stațiune. Dupa 28 de ani de "liniște" și continuă măturare peloidică, acesta a fost reintrodusă în circuitul balnear.

Indicațiile curei cu apă sărată: afectiuni reumatismale degenerative cronice, afecțiuni periarticulare cronice și post-traumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice, afecțiuni ginecologice cronice, afecțiuni cronice respiratorii și ORL, afecțiuni metabolice și de nutriție.

Indicațiile curei cu nămol sapropelic: afecțiuni ginecologice cronice cu avizul medicului specialist gincolog, afecțiuni reumatismale cronice degenerative, periarticulare, afecțiuni cronice post-traumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice, afecțiuni dermatologice cronice cu avizul medicului specialist dermatolog.

Observații:
Tratamentul cu factori balneo-terapeutici se efectuează doar la recomandarea și sub supravegherea unui medic specialist.

Calitățile terapeutice ale apei din Lacul Negru sunt analizate și certificate periodic de către Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.